Skip to content

Kan online lydkunst skabe en fysisk oplevelse af nærhed?

04.05.2021

Internetfænomenet ASMR har over 29 millioner videoer på YouTube.

Et fænomen, der med lyde udløser en kropslig reaktion, og som det digitale værk Close to You er inspireret af, når det undersøger lydkunstens potentiale for at skabe sanselig nærhed i en berøringsløs tid.

Premiere tirsdag den 1. juni 2021 klokken 20:00 på www.458.dk

Med hovedtelefoner og skærm som scene, vil Close to You have publikum til at sanse øjeblikket, mærke nuet og opleve følelsen af berøring og nærhed.

Komponeret på klassiske dyder udfordrer Close to You begrebet melodi, når lyde fra klassiske instrumenter som fløjte, obo, klarinet, percussion, klaver, violin og cello kommer frem ved hjælp af hverdagsartefakter som et silketørklæde, en badesvamp og sandpapir.

asmr forskning musik publikum

Kombineret med lyde fra bevægelser; når en arm bliver aet, når håndflader kører i cirkler mod hinanden og når papir bliver rusket, og inspireret af fænomenet ASMR, præsenterer Close to You en særlig oplevelse, der på afstand skaber en illusion om at være helt tæt på.

Bag Close to You er komponist Allan Gravgaard Madsen, komponist Morten Riis og det tyske ensemble recherche. Sammen bruger de den distance, der er i teknologien til at skabe en fysisk tilstedeværende følelse i musikken, og dermed i publikum.

Hvad er ASMR?
ASMR er en forkortelse af Autonomous Sensory Meridian Response, og dækker over et fænomen, der gennem særlige lyde udløser en kropslig reaktion. En rislende fornemmelse, kuldegysninger og afslappethed.

ASMR er et internetfænomen, og de såkaldte ASMRtists producerer og lægger ASMR-videoer op på internettet, der med lyde eller lyden fra bevægelser udløser en fysiologisk fornemmelse hos modtageren.

Om Close to You
Close to You er et kunstnerisk forskningsprojekt skabt af komponisterne Allan Gravgaard Madsen og Morten Riis i samarbejde med Aarhus Universitet.

Det er en samling af unikke og fysisk engageret musikoplevelser, der er skabt direkte til en digital platform.

Frem mod premieren den 1. juni 2021 har Foreningen 458 delt små smagsprøver på værket. Se dem nedenfor.

Close to You - fragment #1-5

OBS! MAN SIKRES DEN BEDSTE OPLEVELSE VED BRUG AF HØRETELEFONER!